De siroop van vlierbessen moeten altijd gekookt worden omwille van het blauwzuur in de bes. Deze siroop heeft een gunstige, weldadige invloed op de luchtwegen en werkt verzachtend voor de keel. Doordat de siroop kleverig is, legt deze siroop een dun laagje op de slijmvliezen waardoor de slijmvliezen zich beter kunnen herstellen.
Door het hoge suikergehalte verdoezelen siropen vaak onaangename smaken wat het voor kinderen en volwassenen een stuk gemakkelijker maakt bij inname.
Stappenplan om vlierbessen siroop te maken
Recept:
- 127 gram vlierbessen sap
- 169 gram honing
- vermits honing niet voor 100% uit suiker bestaat, moeten we hiermee rekening houden in onze bereiding (je sap x 1,33)
- gebruik je suiker dan neem je 127 gram suiker en het sap van een halve citroen of 254 gram suiker zonder citroensap
- vermits honing niet voor 100% uit suiker bestaat, moeten we hiermee rekening houden in onze bereiding (je sap x 1,33)
Vergeet voor het starten niet je materialen te ontsmetten!












Bij een goede bereidingswijze is de vlierbessen siroop gemakkelijk 2 jaar houdbaar. Vermits te lange bewaring verlies van je inhoudsstoffen betekent, kan je maar best niet te veel maken.
Voordelen van de vlierbessen siroop
Door de zeer interessante inhoudsstoffen kan het ingezet worden bij virale infecties.
Mijn voorkeur gaat uit om de vlierbessen siroop die je bereid hebt in het najaar te mengen met de vlierbloesem siroop van het voorjaar. Dit wordt zelden gedaan maar aangezien dat zowel de bessen als bloesems zeer breed werken opteer ik voor de verhouding 50/50.
Inname
- voor volwassenen:
- 3 tot 4 eetlepels per dag
- voor kinderen:
- 3 tot 4 koffielepels per dag
Wanneer kan je de inname van zwarte vlier best vermijden?
Door de diuretische (vocht afdrijvende) werking zou het de zoutbalans kunnen verstoren maar misschien toch wat relativeren vermits we de siroop van de bloemen of bessen niet langdurig of niet in grote hoeveelheden gaan innemen.
Best kan je zwarte vlier bereidingen gescheiden in nemen van geneesmiddelen of andere voedingssupplementen om de werking ervan niet te beïnvloeden.Mocht je nog met vragen zitten, stel ze gerust en ik help je graag verder 🙂



2 reacties
Hallo
ik heb een vraagje .
Kan ik honing gebruiken ?
of 50% honing en 50% suiker + 20 gr citroenzuur ipv citroenen
graag antwoord aub
gr Monique
Hoi Monique,
Vermits ik niet werk met citroenzuur heb ik even wat opzoekingswerk verricht in de cursus van wetgeving. De wettelijke dosering voor citroenzuur als toevoeging voor voedingsmiddelen is maximum 0,5% (dus maximum 5 gram per liter of per kilo).
Stel je vlierbessen sap weegt 100 gram en je wil werken met honing en suiker. Dan stel ik het volgende voor:
* 50 gram vlierbessen sap vermenigvuldig je met 1,33 om je hoeveelheid honing te berekenen vermits honing niet voor 100% uit suiker bestaat. Dit komt neer op 66,5 gram honing.
* voor de overige 50 gram vlierbessen sap neem je 50 gram suiker.
Als je alles nu samen telt dan kom je uit op 216,5 gram totale vlierbessen siroop. Op deze 216,5 gram berekenen je nu 0,5% citroenzuur. Dit komt neer op 1,1 gram citroenzuur dat je kan toevoegen.
Groetjes en veel plezier met het maken van je eigen vlierbessen siroop 🙂