Blauwe bosbessen zijn een bron van antioxidanten
blauwe bosbes

Blauwe bosbessen (Vaccinium myrtillus) zijn zeer geliefd omwille van zijn antioxidanten. Ze beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen brengen schade toe aan je lichaam en dit wil je natuurlijk zo veel mogelijk vermijden.

Bovendien zijn ze een tonicum voor je ogen, het netvlies en je bindweefsel. Maar er is meer: ze versterken je vaatwanden en verbeteren ook de bloedcirculatie.

Lees rustig verder en ontdek zelf wat deze mooie blauwe bosbessen je te bieden hebben.

Wat doen deze super-antioxidanten?

Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan door oxidatie (zuurstof). Dit proces gebeurt continu in je lichaam. Want laat nu juist zuurstof het gene zijn waar geen enkele cel in ons lichaam zonder kan.

Deze vrije radicalen brengen schade toe aan ons lichaam. Bovendien hebben ze een agressieve werking omdat deze moleculen heel gemakkelijk met andere moleculen een reactie aangaan. Hierdoor volgt er een kettingreactie. De antioxidanten in onze voeding en in deze bosbessen gaan de vrijgekomen radicalen neutraliseren en onschadelijk maken.

Zo worden onze cellen, enzymen, cholesterol en DNA beschermd tegen schade zoals veroudering, geoxideerde cholesterol, hart- en vaatziekten, kanker en nog zoveel meer.

De blauwe bes versus de blauwe bosbes

Er zit wel degelijk een verschil tussen beide bessen. De blauwe bes is een cultivar van de blauwe bosbes maar is zeker ook niet minderwaardig. Je kan ze beide gebruiken omwille van de goede eigenschappen.

Blauwe bes (vaccinium corymbosum):

Deze blauwe bes is een cultivar van de blauwe bosbes.

  • groeit aan een struik die tot wel 2,5 meter hoog kan worden afhankelijk van de cultivar
  • bloeit in trossen en heeft daardoor een hoge opbrengst aan bessen
  • de bloem is wit-crèmig tot roze van kleur
  • de bes is groot (4 tot 5 maal zo groot als de blauwe bosbes)
  • het vruchtvlees van de blauwe bes is wit
blauwe bes
Blauwe bes die bloeit in trossen
Blauwe bosbes versus blauwe bes

Blauwe bosbes (Vaccinium myrthillus):

Deze blauwe bosbes is een wilde bosbes en je vindt ze vooral in de bossen.

  • deze dwergstruik wordt slechts 20 tot 50 cm hoog en vermeerdert zich moeilijk
  • bloeit alleen of in paren waardoor er een lage opbrengst is aan bessen
  • de bloem is groenig of rood-roosachtig
  • de bes is zeer klein en diep blauw tot zwart van kleur
  • het vruchtvlees van de blauwe bosbes is ook donkerblauw van kleur waardoor het sap diepblauw kleurt
De blauwe bosbes in wording getrokken in het bos
bosbessen
Blauwe bosbes in de natuur

De inhoudsstoffen van de blauwe bosbes

blauwe bosbes

Deze heerlijke vruchten van de blauwe bosbes bevatten vaak het dubbele van de inhoudsstoffen dan de cultivars zoals:

  • flavonoïden
    • suikergebonden quercitine: (iso)quercitrine
      • deze zijn één van de krachtigste antioxidanten uit de natuur
    • (epi)catechine
    • anthocyaanglycosiden
      • malvidine, myrtilline
    • OPC’s (Oligomere ProanthoCyanidinen)
    • fenolzuren
    • niet-hydrolyserbare tanninen
      • catecholtanninen
  • mineralen
    • calcium, kalium, ijzer, …
  • vitaminen
    • vitamine C, B1, B2, B3, bètacaroteen en luteïne

Deze blauwe bosbessen maar ook de cultivars bevatten alle groepen van poly-fenolische verbindingen waardoor ze een ware gezondheidsmix zijn voor je lichaam.

Blauwe bosbessen zijn een lust voor je lichaam

De flavonoïden, ook wel eens bioflavonoïden genoemd of vitamine P, zijn in combinatie met vitamine C zeer goed voor je bloedvaten en je immuunsysteem. Vaak komen ze samen voor in planten en vruchten en versterken ze elkaars werking. Vergeet trouwens niet dat de werking van je planten en vruchten berust op het totum verhaal. Het isoleren van stoffen zou eerder slecht zijn dan goed.

(Micro)bloedcirculatie en vaatwanden

Blauwe bosbessen stimuleren en versterken de bloedsomloop van je hele lichaam, inclusief je hersenen. Ze zorgen er ook voor dat de microcirculatie beter verloopt door de haarvaten (capillairen). Hierdoor is er een betere uitwisseling van zuurstof, voedingsstoffen, hormonen en afweer naar alle organen, weefsels en cellen. Ook worden afvalstoffen en koolstofdioxide beter verwijderd.

De toepassingen van je blauwe bosbessen:

  • bloeddruk verlagend waardoor het gunstig is bij een hoge bloeddruk
  • betere immuunreactie door de betere bloedsdoorstroming
  • weerstand verhogend van je haarvaten (capillairen), verbeterde microcirculatie en verminderde permeabiliteit waardoor zwakke bloedvaten en haarvaten steviger en elastischer worden. Heilzaam bij spataderen, aambeien en couperose. Ook door het bevorderen van de veneuze (perifere) bloedsomloop
  • preventief tegen trombose door het verhinderen van de aggregatie van de bloedplaatjes
  • beschermend door de antioxidant werking waardoor je vaatwanden beschermd worden. Het verlaagt LDL en verhoogd de HDL cholesterol. Bovendien zorgen de antioxidanten ervoor dat de LDL niet wordt omgezet naar geoxideerde LDL want deze is veel schadelijker voor je bloedvaten. Hierdoor remt het artherosclerose en beschermt het je tegen hart- en vaatziekten

Door al het bovengenoemde is het ook nog eens licht ontsteking remmend.

Tonicum voor je ogen en netvlies

Blauwe bosbessen zijn goed voor je ogen en je netvlies. Door het verbeteren van de microcirculatie in de capillairen, het verhogen van de weerstand van de haarvaten, het verminderen van de permeabiliteit in je ogen en het verhinderen van de aggregatie van de bloedplaatjes verbetert het slechte zicht, de vermoeide ogen en het nachtzicht. Vergeet hierbij ook niet het belang van de antioxidanten en het nut van je collageen, wat trouwens overal in je lichaam zit.

Maar wist je ook dat luteïne een belangrijke component is van de gele vlek in het oog? Deze gele vlek bevindt zich op het netvlies en zorgt voor een scherp zicht vermogen. Luteïne, samen met de andere stoffen in je blauwe bosbes, beschermt je netvlies tegen vrije radicalen. Want luteïne is ook een antioxidant.

Gezichtspurper, ook rodopsine of staafjesrood genoemd, is een eiwit. Dit eiwit, een lichtgevoelige rode kleurstof, bevindt zich in de staafjes in je netvlies. Door licht valt dit eiwit uiteen in 2 stoffen: retinal en opsine. Gezichtspurper stelt je in staat om te zien als er weinig licht is. Vitamine A (bètacaroteen) en de anthocyanen zijn zeer belangrijk om dit eiwit te vormen. Hierdoor neemt de nachtblindheid af en passen je ogen zich beter aan in het duister.

Andere vruchten die rijk zijn aan bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine (carotenoïden):

Tonicum voor het bindvlies

De blauwe bosbessen zorgen voor de opbouw en het stabiliseren van je collageenvezels door de antioxidant werking die je beschermen tegen vrije radicalen. Collageenvezels zijn een belangrijk onderdeel van je bindweefsel. Dit bindweefsel is het meest voorkomende weefsel in je lichaam. Het bevindt zich in je bloedvaten, de huid, pezen, ogen, kortweg overal.

Deze blauwe bosbessen zorgen ervoor dat verzwakt bindweefsel door een ziekte of na een operatie of trauma terug versterkt. Collageenvezels zorgen ook voor de stevigheid en elasticiteit van al het bovengenoemde zoals je bloedvaten en ogen.

Wanneer kan je de inname van de blauwe bosbessen maar beter vermijden?

Bij het gebruik van grote hoeveelheden blauwe bosbessen dien je met een aantal zaken rekening te houden:

  • heb je een te lage bloeddruk of neem je bloeddrukverlagende medicatie beperk dan de inname van blauwe bosbessen tot een minimum
  • Plan je een heelkundige ingreep of neem je bloedstolling remmende geneesmiddelen hou dan in je achterhoofd dat blauwe bessen dezelfde werking hebben

Hoeveel blauwe bosbessen heb je per dag nodig?

50 blauwe bosbessen per dag is prima om te kunnen profiteren van al het goeds dat deze bessen te bieden hebben.

Bij de gewone blauwe bessen neem je best het dubbele of driedubbele want ze bevatten minder inhoudsstoffen dan de blauwe bosbes.

Blueberry fields

Blueberry fields, gelegen in Koersel (België), is een groot, groen domein waar alles draait om blauwe bessen.

  • Pluktuin: op het domein bevindt zich een pluktuin waar je zelf je blauwe bessen kan plukken. Uiteraard enkel in het seizoen (juli en augustus) wanneer de bessen rijp zijn
  • Blueberry shop: in deze shop staan de blauwe bessen centraal. Allerhande ambachtelijke producten uit een deel van hun bessenoogst zijn hier te koop
  • Wandelen: het natuurpark van 22 ha met weides, verdoken vijvers en een zeldzaam bos met veenmos doet je alle stress vergeten tijdens een wandeling
  • Terrassen: onthaasten, relaxen en nagenieten van je wandeling kan je op hun terras omgeven door groen. Hier kan je genieten van drankjes zoals blauwe bessenwijn, -likeurtje, -infuus, -bier en -sapjes. Maar er zijn ook versnaperingen zoals ijsjes en taart met bessen
  • Karrenmaaltijden: zeker ook eens de moeite waard om te doen voor een onvergetelijke eet-ervaring. Een karrenmaaltijd wordt door hun bereid en kan je midden in de prachtige natuur op 8 locaties opeten.

Eindconclusie van de kracht van blauwe bosbessen

Blauwe bosbessen zijn super gezond voor jong en oud. Ze geven je lichaam als het ware een boost. Deze bessen zijn zeer geliefd omwille van de antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Maar ze versterken ook je vaatwanden en verbeteren de bloedcirculatie. Bovendien zijn ze een tonicum voor je ogen en je bindweefsel. Het zou bijzonder jammer zijn om dit caloriearm en gezond tussendoortje te negeren.

Best vermijd je melkproducten in combinatie met je blauwe bosbessen. Studies laten zien dat de antioxiderende werking drastisch verminderd vanwege hun affiniteit voor eiwitten. Melk laat de tanninen in de blauwe bosbessen neer slaan.

Maak eens een bosbessenjenevertje als aperitief of digestief en verras jezelf hoe lekker deze bessen zijn.

Delen

Reageer hier

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?

ginseng

Ginseng

Ginseng is een versterkende en krachtige plant die in de Oosterse geneeskunde al duizenden jaren wordt aanbevolen bij allerlei aandoeningen. De meesten onder jullie zullen

Lees verder »
fermenteren met kweepeer

Fermenteren met kweepeer

Fermenteren met kweepeer, fruit of groenten is al een eeuwenoude bewaarmethode met behulp van melkzuurbacteriën die gebruikt wordt om verspilling van voedsel tegen te gaan.

Lees verder »
duindoorn likeur

Duindoorn likeur

Duindoorn likeur is een bijzonder drankje met een uniek aroma dat je kan drinken als aperitief, digestief of omwille van de vele gezondheidsvoordelen. De schijnvruchten

Lees verder »