Recept vlierbloesem siroop
recept vlierbloesem siroop

Vlierbloesem siroop is een stroperige (viskeuze) bereiding die als voordeel heeft dat ze goed blijven kleven op de plaats waar ze hun werking gaan uitoefenen (meestal ter hoogte van de keel).

Vermits siropen waterige oplossingen zijn, zal je rekening moeten houden met de polaire (wateroplosbaar) en apolaire (vetoplosbaar) eigenschappen van de inhoudsstoffen van de zwarte vlier (Sambucus nigra).

Door het hoge suikergehalte verdoezelen siropen ook vaak minder aangename smaken wat de inname ervan alleen maar ten goede komt.

Vlierbloesem siroop wordt ook vaak gebruikt om drank mee te zoeten.

Welke suiker kan je het best gebruiken voor het maken van een vlierbloesem siroop?

Of je nu gewone (klontjes) suiker, ruwe rietsuiker of kandijsuiker gebruikt voor de calorieën hoef je het zeker niet te doen. Of de laatste 2 suikers nu ook gezonder zijn dan de gewone suiker: het antwoord is spijtig genoeg “nee”. De hoeveelheid mineralen in rietsuiker of kandijsuiker zijn verwaarloosbaar klein. Het verschil zal je enkel voelen in je portemonnee!

Het verschil tussen de suikers zit hem in de plant die gebruikt wordt:

  • de gewone suiker haalt men uit de wortels van suikerbieten
  • de rietsuiker halen ze uit de stengels van de suikerriet
  • de kandijsuiker kan men halen uit suikerbieten of suikerriet, door afkoeling ontstaan er kristallen en de bruine kleur wordt verkregen door karamelisatie

Waarom gedestilleerd water gebruiken voor een vlierbloesem siroop?

Om een siroop te bereiden gebruik je best gedestilleerd water. Dit is zeer zuiver water vrij van mineralen, bacteriën en virussen. Tenslotte wil je een siroop bekomen die tenminste 2 jaar houdbaar is.

Welk deel ga je oogsten?

zwarte vlier bloesem
Je oogst de bloesems vanaf mei

Het oogsten gebeurt op een zonnige, droge dag net voor de middag (rond 11 uur). Nu is de concentratie aan inhoudsstoffen en etherische olie het hoogst. Als het te heet wordt dan verdampt je etherische olie.

Ga ook nooit oogsten op een regendag. Want dan spoelt het waardevolle stuifmeel weg. En deze is net verantwoordelijk voor de prachtige lichtgele kleur in je siroop.

Recept voor een vlierbloesem siroop volgens herboristen?

Maak een 1 : 5 verhouding in gedestilleerd (of gedemineraliseerd) water. Dit wil zeggen 1 deel vlierbloesems op 5 delen water.

Recept vlierbloesem siroop:

  • 100 gram vlierbloesem
  • 500 gram gedestilleerd (of gedemineraliseerd) water

Stap 1 van je vlierbloesem siroop

Vergeet voor het starten niet je materialen te ontsmetten!

vlierbloesem
Weeg eerst de vers geplukte, net rijpe vlierbloesems met veel stuifmeel af
water
Vervolgens weeg je het gedestilleerd (of gedemineraliseerd) water af. Zorg dat het water lauw is (zo’n 25°C)
water vlierbloesem
Voeg nu de vlierbloesems toe aan je lauw water. Het gele stuifmeel is verantwoordelijk samen met de suiker achteraf voor een prachtige lichtgele kleur. Ga zeker de vlierbloesems niet verhitten (eventueel een verse halve citroen in schijfjes toevoegen)
verzwaren macereren
Plaats gewicht op je bereiding zodat alles perfect onder water staat. Doe je dit niet dan krijg je oxidatie wat resulteert in een bruinachtige kleur en een bittere smaak. Laat alles nu 24 uur macereren op 25°C (kamertemperatuur). Het is aan te raden een aantal keren te roeren of te schudden met je bereiding om de overdracht van de inhoudsstoffen naar het gedestilleerd water te garanderen
zeven
Na 24 uur ga je het vlierbloesem water zeven
uitpersen
Ik gebruik een plantenpers om de laatste druppels eruit te krijgen. Des te meer je uitperst des te meer kleur neem je mee in je siroop. Je kan hiervoor ook een neteldoek gebruiken
vlierbloesem siroop
Na het zeven en het uitpersen bevat je vlierbloesem water nog onzuiverheden
thee zakje
Ik zeef altijd nog eens extra door een thee filter
vlierbloesem water
Dit is het resultaat dat je overhoudt na de extra filtering

Stap 2 van je vlierbloesem siroop

vlierbloesem water
We gebruiken een 1 : 1 verhouding. Dit wil zeggen 1 deel suiker op 1 deel vlierbloesem water. Maar dan moet je wel eerst je vlierbloesem water afwegen. Zoals je kan zien, is de 500 gram gedestilleerd water waarmee we gestart zijn ietsje meer geworden. Dit is te verklaren aan het water dat in je vlierbloesems zit en nu mee in je bereiding komt
suiker
Vervolgens weeg je de suiker af
vlierbloesem siroop
Voeg de suiker bij het vlierbloesem water. Voeg ook nog 10 gram citroenzuur toe. Je kan in plaats van citroenzuur een verse halve citroen gebruiken. Maar leg de schijfjes citroen dan bij de 1ste stap al in de bereiding. Ik kies om citroensap te gebruiken
  • Laat de bereiding 3 dagen luchtdicht bottelen. Vergeet niet regelmatig te schudden zodat de suiker kan oplossen
  • Na 3 dagen doe je de siroop in kleinere, donkere volledig gevulde flesjes
  • voorzie elk flesje van een etiket met naam en datum
  • koel en donker bewaren

Bij een goede bereidingswijze is de vlierbloesem siroop gemakkelijk 2 jaar houdbaar.

Een receptje dat mijn ouders altijd gebruiken

Mijn ouders maken al jaren zelf hun vlierbloesem siroop. En ik kan je verzekeren dat de smaak uitstekend is. Zelf ben ik geen champagne drinker maar voegen mijn ouders daar munt en een scheutje zelfgemaakte vlierbloesem siroop aan toe dan vind ik hem heerlijk 🙂 Voeg hierbij ook nog eens de gezelligheid van een warme thuis en je zomer kan niet meer stuk.

Natuurlijk als herborist weeg ik alles nauwkeurig af en hou me netjes aan de verhoudingen. Maar ik was toch nieuwsgierig of hun verhoudingen juist zaten. Mijn ouders koken ook eerst het water met de suiker op en laten het vervolgens afkoelen. Pas als het voldoende lauw is, gaan de vlierbloesems en de citroen erbij.

Recept van mijn ouders:

  • 6 grote vlierschermen (of 12 kleine vlierschermen)
    • dit komt overeen met een 1 : 5 verhouding zoals het eigenlijk hoort te zijn
  • 250 gram flessen water of kraantjes water
    • ik gebruik gedestilleerd water maar de vlierbloesem siroop van mijn ouders is perfect houdbaar dus ook hier zie ik geen enkel probleem
  • 500 gram suiker
    • ik gebruik een 1 : 1 verhouding terwijl mijn ouders een 1 : 2 verhouding hanteren. Dit maakt het uiteraard zoeter en ook beter houdbaar bij het gebruik aan kraantjes water
    • ik heb wel de 1 : 1 verhouding gehouden
  • 1 citroen

Aan de slag met deze vlierbloesem siroop

water
Weeg allereerst het water af
suiker
Vervolgens weeg je de suiker af. Ik heb de 1 : 1 verhouding gehouden maar dit mag ook de 1 : 2 verhouding zijn zoals mijn ouders het maken. Het is zelfs aan te bevelen vermits je kraantjes water gebruikt
water suiker
Voeg nu je suiker bij het water
koken
Kook deze tot je suiker volledig opgelost is. Laat het vervolgens afkoelen tot ongeveer 25°C
vlierbloesem
Weeg nu je vlierbloesems af. Ik kon het niet laten om de juiste verhouding te hanteren maar 6 grote schermen of 12 kleine schermen zitten ook rond dit gewicht. Het was zelfs 4 gram meer
vlierbloesem suikerwater
Doe nu het lauwe suikerwater in een pot en steek hierin de bloesems en voeg ook de citroen toe
verzwaren macereren
Mijn ouders zetten deze pot zonder te verzwaren en zonder te roeren 2 dagen in de frigo. Ook hier kan ik het niet laten om de vlierbloesems te verzwaren, regelmatig te roeren en te bewaren op kamertemperatuur. Waarschijnlijk een herboristen trekje 🙂
zeven
Na 24 tot 48 uur ga je de vlierbloesem siroop zeven
uitpersen
Ik gebruik een plantenpers om de laatste druppels eruit te krijgen. Des te meer je uitperst des te meer kleur neem je mee in je siroop. Je kan hiervoor ook een neteldoek gebruiken
vlierbloesem siroop
Na het zeven en het uitpersen bevat je vlierbloesem siroop nog onzuiverheden
thee zakje
Ik zeef altijd nog eens extra door een thee filter
vlierbloesem siroop
Dit is het resultaat dat je overhoudt na de extra filtering
vlierbloesem siroop potjes
Doe je vlierbloesem siroop nu in kleinere, volledig gevulde potjes (of flesjes)
vlierbloesem siroop
Voorzie elk potje van een etiket met een naam en een datum. Koel en donker bewaren

Bij een goede bereidingswijze is je vlierbloesem siroop gemakkelijk 2 jaar houdbaar.

Conclusie vlierbloesem siroop herboristen versus die van mijn ouders

De kleur, de geur en de smaak van beide siropen benaderen elkaar zeer sterk.

Ik opteer wel gedestilleerd (of gedemineraliseerd) water in plaats van kraantjes water. Doe je dit niet dan raad ik je aan om een 1 : 2 verhouding te gebruiken. Dit wil zeggen 1 deel water en 2 delen suiker.

Ook het afwegen van de vlierbloesems is sterker dan mezelf hoewel het gewicht van 6 grote of 12 kleine schermen ook zo goed als het perfecte gewicht nastreven.

Een herborist zal ook altijd roeren of schudden in de bereiding. Dit zou ik zeker ook aanbevelen indien je alle inhoudsstoffen mee in je siroop wil krijgen.

Het verzwaren is een optie maar als je de vlierbloesems in suikerwater legt, kan je deze stap overslaan.

oxidatie
De uitgeperste vlierbloesems aan de rechterkant zijn na een tiental minuten al geoxideerd. Aan de linkerkant zie je de pas uitgeperste vlierbloesems die nog mooi hun kleur behouden

Ik moet toegeven dat als je eerst suikerwater maakt en daarin je vlierbloesems legt je bereiding een stuk eenvoudiger wordt. Ik kan ook geen enkel argument verzinnen waarom je deze manier niet zou toepassen. Want je laat het suikerwater afkoelen alvorens je de vlierbloesems hierin legt. Het blijft dus een koude bereiding. Dit ga ik zeker ook in de toekomst zo doen!

Voordelen van de vlierbloesem siroop

Buiten de verzachtende en gunstige invloed bij griepachtige klachten en verkoudheden versterkt het ook de natuurlijke weerstand.

En bovendien is het bijzonder lekker als je eens een drankje wil zoeten (Cava). Een tip: hou je van munt dan kan je deze naargelang de smaak toe voegen aan de eerste stap van je bereiding vlierbloesem siroop.

Mijn voorkeur gaat uit om de vlierbloesem siroop die je bereid hebt in het voorjaar te mengen met de vlierbessen siroop van het najaar. Dit wordt niet zo vaak gedaan maar aangezien dat zowel de bloesems als bessen zeer interessante inhoudsstoffen hebben opteer ik voor de verhouding 50/50.

Inname

  • voor volwassenen:
    • 7 tot 11 eetlepels per dag
  • voor kinderen:
    • 7 tot 11 koffielepels per dag

Wanneer kan je de inname van zwarte vlier best vermijden?

Door de diuretische (vocht afdrijvende) werking zou het de zoutbalans kunnen verstoren maar misschien toch wat relativeren vermits we de siroop van de bloemen of bessen niet langdurig of niet in grote hoeveelheden gaan innemen.

Best kan je zwarte vlier bereidingen gescheiden in nemen van geneesmiddelen of andere voedingssupplementen om de werking ervan niet te beïnvloeden.

Mocht je nog met vragen zitten, stel ze gerust en ik help je graag verder 🙂

Delen

Reageer hier

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?

ginseng

Ginseng

Ginseng is een versterkende en krachtige plant die in de Oosterse geneeskunde al duizenden jaren wordt aanbevolen bij allerlei aandoeningen. De meesten onder jullie zullen

Lees verder »
fermenteren met kweepeer

Fermenteren met kweepeer

Fermenteren met kweepeer, fruit of groenten is al een eeuwenoude bewaarmethode met behulp van melkzuurbacteriën die gebruikt wordt om verspilling van voedsel tegen te gaan.

Lees verder »
duindoorn likeur

Duindoorn likeur

Duindoorn likeur is een bijzonder drankje met een uniek aroma dat je kan drinken als aperitief, digestief of omwille van de vele gezondheidsvoordelen. De schijnvruchten

Lees verder »